Prima pagină | 10 decembrie 2018

Sub titlul “Alianţa Vestului”, Adevărul observă că Ardealul ia distanţă faţă de guvernarea de la Bucureşti. Patru oraşe dezvoltate din Transilvania, Arad, Timişoara, Oradea şi Cluj-Napoca, toate conduse de edili liberali, îşi propun să realizeze proiecte comune în domeniul infrastructurii şi al dezvoltării. Guvernarea PSD este acuzată de ineficienţă în atragerea de fonduri europene. Social-democraţii au reacţionat prin critici la adresa demersului şi invocă un pericol la adresa integrităţii ţării.

România Liberă notează că mediul academic critică proiectul “România Educată”, lansat de şeful statului. Iniţiativa prezidenţială prezintă măsuri eșalonate până în anul 2030, care ar urma să realizeze, printre altele, o rată de promovare de cel puţin 80% a testării de la finalul ciclului gimnazial și de cel puțin trei sferturi la Bacalaureat. Profesorul Mircea Miclea, fost ministru al Educației, se teme că acest proiect are pentru Klaus Iohannis doar „o funcţie electorală“ şi este doar “o colecţie de păreri”.

Jurnalul Naţional scrie despre aritmetrica dezastrului. Printr-o nouă formulă de taxare a gazelor extrase din România, autoritățile își pun în cap mediul de afaceri din domeniu. Guvernul riscă desființarea a 45.000 de locuri de muncă și pune în pericol securitatea energetică. Industria de profil contribuie cu peste 3 miliarde de euro la Produsul Intern Brut.

Ziarul Financiar consemnează că agricultura a fost vedeta economiei în trimestrul al treilea. Sectorul a contribuit cu 10,5% din Produsul Intern Brut. Anul agricol de excepţie a ajutat la avansul de 4,3% în trimestrul al treilea. Construcţiile însă suferă, înregistrând un minus de 0,2%.

Gazeta Sporturilor scrie despre eşecul dramatic înregistrat, aseară, de naţionala de handbal feminin. România a fost învinsă de Olanda, care s-a impus cu 29 la 24. Totuşi, lupta pentru semifinale rămâne deschisă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS