Prima pagină, 1 iunie 2017

Parlamentul brambureşte de tot Legea salarizării, scrie Adevărul. Deputaţii din Comisia de muncă au adoptat o serie de majorări de lefuri şi sporuri pentru mai multe categorii de funcţionari din ministere, dar au scăzut indemnizaţiile primarilor şi viceprimarilor de oraşe, în timp ce pe ale vicepreşedinţilor de consilii judeţene le-au crescut. Tot deputaţii din comisie s-au gândit că ar merita o mărire de salariu şi colegii lor din clădire, adică personalul de specialitate implicat în procesul legislativ.

România Liberă observă că pilele din Parlament sunt ţinute la secret. Senatul  şi Camera Deputaţilor refuză să comunice numele consilierilor angajaţi la cabinetele parlamentarilor aleşi în decembrie 2016. Este invocată o decizie din 2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit că numele şi prenumele sunt date cu caracter personal. ‘Este o interpretare abuzivă, o mentalitate sovietică’, a explicat pentru RL Adrian Moraru, director al Institutului de Politici Publice. Pe lânga faptul că aceşti consilieri sunt plătiţi din fonduri publice, dezvăluirea identităţii lor ar fi cu atât mai necesară acum, cu cât, în trecut, zeci de parlamentari au fost trimişi în judecată pentru că şi-au angajat rudele pe aceste posturi.

Jurnalul Naţional a aflat unde duc firele telecabinei greu de oprit de la Bâlea. De întreţinerea instalaţiei care s-a defectat la sfârşitul săptămânii trecute se ocupă firma unui influent politician-afacerist. Apropiat al șefului statului, Arnold Klingeis este stăpân peste orașul Avrig, unde a fost primar timp de 4 mandate.

Ziarul Financiar consemnează că lumea fierbe. Pentru că a promis să pună ‘America înainte de toate’, preşedintele Donald Trump a ameninţat că va ataca surplusul comercial pe are care Statele Unite îl au cu Germania, campionul mondial al exporturilor. Modul în care magnatul abordează relaţiile internaţionale şi ameninţările acestuia i-au făcut pe Angela Merkel, cancelarul german, pe opozanţii săi politici, pe mai mulţi lideri de business din Germania şi unii politicieni din restul Europei să facă front comun pentru o Europă independentă de America. Prinde astfel contur un război comercial.

Sub titlul ‘limbaj de ghetou’, Gazeta Sporturilor dezvăluie că a intrat în posesia unor mesaje suburbane trimise de Gabriel Bodescu, secretarul general adjunct de la Federaţia de Fotbal, omologului său de la Ligă. Enervat că Justin Ştefan îi ataca pe ‘federali’ într-o emisiune tv, omul de încredere al lui Răzvan Burleanu l-a bombardat pe acesta cu înjurături şi presiuni, la final ameninţându-i cu arestul pe duşmanii actualei puteri a FRF.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS