Prima pagină | 1 aprilie 2019

Adevărul observă prigoana Jandarmeriei împotriva protestatarilor vânaţi pe Facebook.  O postare i-a atras clujeanului Dumitru-Cornel Vîlcu, profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai“, o amendă de 1.200 de lei în toamna anului trecut. Ligia Măhălean, cofondatoare a Grupului Civic Umbrela Anticorupţie, unul dintre cei care a participat la marea majoritate a protestelor de la Cluj faţă de legile justiţiei, a primit, din 1 ianuarie şi până în prezent, trei amenzi: de 2.000, 3.000 şi 2.500 de lei. Cu toate că motivele au fost diferite, fie că nu ar fi ascultat somaţiile Jandarmeriei, fie că ar fi coordonat protestul, pe fiecare amendă era menţionat că este vorba despre „protest nedeclarat şi neînregistrat“.Oficialii Jandarmeriei Cluj spun că amenzile aplicate n-ar viza intimidarea, ci că sunt în conformitate cu legea, care prevede că adunările publice chiar şi cele de protest trebuie dacă nu autorizate, cel puţin notificate.

Potrivit Jurnalului Naţional, cu o lege de combatere a risipei de alimente adoptată în 2016, România a ajuns în 2019 la „performanța” de a arunca zilnic 6.000 de tone de mâncare. Cea mai risipitoare categorie este chiar populația, responsabilă de 49% din cantitatea de alimente transformată în gunoi. Industria alimentară participă și ea la irosirea a 37% din mâncare, pe locurile următoare situându-se, la mare distanță, magazinele – cu 7%, restaurantele – cu 5%, și agricultura – cu 2%.

Ziarul Financiar notează că Bucureştiul trece printr-o perioadă de efervescenţă în sectorul hotelier, unde au început lucrările de construcţii pentru mai multe unităţi noi, ce vor aduna circa 1.200 de camere până la final de 2021 şi investiţii estimate la peste 150 milioane de euro. Mai mulţi antreprenori locali, de la proprietarul grupului Niro, la familia de stomatologi Dogariu (hotel Mercure) sau Mohammad Murad (cel mai mare investitor în hoteluri pe litoral), dar şi investitori străini, precum grupul lituanian Apex Alliance, au pariat pe piaţa hotelieră din Capitală, unde investesc zeci de milioane de euro. Cererea pentru cazare a fost în creştere în ultimii ani, ceea ce stimulează noile investiţii. Capitala are o capacitate de cazare de 19.000 de locuri în hoteluri, adică deţine 10% din numărul total de locuri din ţară.

Se vede liderul, titrează Gazeta Sporturilor. Urmăritoare ale CFR-ului în Liga I, FCSB și Universitatea Craiova au oferit un show de 5 stele, pe care nici greșelile brigăzii conduse de Ovidiu Hașegan n-au reușit să-l strice. Golurile lui Ioan Hora, Dennis Man și Harlem Gnohere i-au ajutat pe roș-albaștri să-i devanseze pe olteni. Elevii lui Mihai Teja sunt la 5 puncte de prima poziție în clasamentul momentului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS