Prima măsură a ministrului Educației: cursuri obligatorii de etică

Cursurile de etică şi integritate academică pentru studiile de masterat şi doctorat devin obligatorii, începând cu anul universitar 2018 – 2019.

Este prima decizie a ministrul Educației Naționale, Valentin Popa cel care spunea la audierile din Comisia de specialitate a Parlamentului  că:  ”vorbim mult prea mult de 0,1% din tezele de Doctorat care s-au constatat a fi plagiate”.

Măsura este motivată, potrivit comunicatului transmis de Ministerul Educației prin faptul că –  ”în aceste cicluri de studiu  (n.r la master și la doctorat), creaţia individuală şi cercetarea ştiinţifică au o pondere majoritară”.

Cursurile vor fi opționale pentru studiile de licență.

În comisia de specialitate din parlament unde a fost audiat Valentin Popa înainte de numirea sa acesta a spus că nu există reguli clare privind modul în care se folosesc citatele și a recunoscut că nici el nu punea ghilimele în facultate

Comunicatul ministerului Educației se încheie cu precizarea că:  „Ministrul Valentin Popa este adeptul abordării  <Toleranţă 0> faţă de abaterile de la normele de etică şi deontologie universitară, iar emiterea acestui ordin constituie primul pas din mandatul său în această direcţie”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS