Prima întâlnire Trump – Merkel, la Casa Albă

Președintele american Donald Trump a primit ieri la Casa Albă vizita cancelarului german Angela Merkel. Deși ambii au susținut sprijinul pentru NATO, Trump a reafirmat că membrii NATO trebuie să își achite corect obligațiile financiare față de alianță. El a apreciat însă, eforturile guvernului de la Berlin pentru creșterea bugetului apărării și atingerea unei cote de cel puțin 2% din PIB.

Mulţumesc pentru angajamentul executivului german pentru a creşte cheltuielile pentru Apărare şi pentru a munci în vederea contribuirii a cel puţin 2% din PIB pentru NATO”, a declarat preşedintele Trump în timpul unei conferinţe de presă comună la Casa Albă cu Angela Merkel.

De asemenea, miliardarul american a subliniat că Statele Unite respectă instituţiile istorice, dar şi alte ţări trebuie să-şi plătească contribuţiile pentru a sprijini NATO.

Donald Trump a susţinut că numeroase ţări datorează ”sume uriaşe” în finanţări neplătite către organizaţii internaţionale şi a precizat că ”aceste naţiuni trebuie să-şi plătească datoria”, făcând trimitere la aliaţii care nu cheltuiesc 2% din PIB pentru Apărare, în vreme ce americanii suportă mare parte din costurile operaţiunilor NATO. În replică, Angela Merkel a declarat că Germania se angajează să atingă nivelul respectiv al alocării bugetare.

Însă, Merkel a vorbind despre tensiunile anterioare apărute în relaţia cu preşedintele american, care a acuzat-o că a comis o ”eroare catastrofală” prin politica porţilor deschise şi a contribuit decisiv la ”distrugerea Germaniei”.

Este întotdeuna mai bine să vorbim cu vorbim unul cu celălalt decât să vorbim despre celălalt”, a punctat cancelarul de la Berlin.

În privința relațiilor comerciale dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, Trump a insistat că nu este izolaționist, dar dorește tratate de schimb echitabile.

Merkel a afirmat că mai speră să se reia negocierile pentru tratatul transatlantic de liber schimb, între SUA și UE. Acesta ar fi, după aprecierea ei, un tratat bilateral, de tipul celor preferate de Trump.

Presa a remarcat faptul că președintele american nu a dat mâna cu cancelarul german, chiar și când aceasta l-a întrebat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS