Confidenţialitate

Prețurile petrolului se îndreaptă spre o creștere săptămânală de 10%

Prețurile petrolului au scăzut vineri, dar ambele valori de referință se îndreaptă spre cele mai mari câștiguri săptămânale de la începutul lunii iunie, în urma reducerii livrărilor cauzate de o furtună în Golful Mexic și o grevă a lucrătorilor în Norvegia, anunță Reuters.

Petrolul Brent a scăzut cu 27 de cenți la 43,07 dolari pe baril ăn cursul dimineții, iar West Texas Intermediate (WTI), referința din SUA a scăzut cu 28 de cenți la 40,91 dolari barilul.

Astfel, ambele valori se îndreaptă spre câștiguri de aproximativ 10% în această săptămână, prima creștere în ultimele trei săptămâni.

Compania petrolieră norvegiană și sindicatele au declarat că se vor întâlni vineri cu un mediator numit de stat, în încercarea de a pune capăt unei greve. O escaladare ar putea tripla scăderea în livrări, dacă nu se ajunge la o soluție până pe 14 octombrie, la aproximativ 934.000 de barili pe zi.

În Golful Mexic, urgaganul Delta a dus la reducerea livrărilor cu 1,67 milioane de barili pe zi, sau 92% din producția de petrol a zonei, cea mai mare cantitate din 2005, din timpul uraganului Katrina. De asemenea, producătorii au oprit aproape 62% din producția de gaze naturale din regiune, adică 1,675 miliarde de metri cubi pe zi.