Confidenţialitate

Prețuri la energie electrică: Mulți români s-au trezit cu sume duble | AUDIO

Mulți români care au semnat anul trecut pe piața liberă s-au trezit la final de contract cu o ofertă în care prețul energiei electrice este de două ori mai mare. Este vorba de notificările transmise de furnizor prin poștă.

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, îi sfătuiește pe consumatori să consulte cu atenție și alte oferte de pe piață:

Cei care au încheiat anul trecut contracte în această perioadă, aceste contracte ajung la scadență, și atunci în concordanță cu  clauzele contractuale, acest contract trebuie să fie prelungit. Prelungirea se poate face prin această notificare, care este trimisă de furnizor, alternativa legală care este în momentul de față este doar renunțarea la acel furnizor și să găsești un alt furnizor. Sunt furnizori care au venit cu prețuri duble, oricum, toți furnizorii au venit cu creșteri de preț, iar unii au mers până la prețuri duble față de anul trecut.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O asemenea ofertă a primit și Spitalul ”Marius Nasta”.

Managerul unității medicale spune că în acest caz, cu o factură dublă la energie, spitalul ar putea ajunge în incapacitate de plată.

Nu ne-au venit facturile pe noile tarife, ne-a venit un nou contract de la furnizorul de electricitate care aproape ne-a dublat prețul, nu prea avem încotro, trebuie să acceptăm deocamdată, pentru că este cel mai mic tarif pe care l-am văzut pe piață. Eu mă aștept să intri în incapacitate de plată în următoarele doua luni la Marius Nasta, pentru că prețurile sunt în creștere,” a declarat Medicul Beatrice Mahler, la Digi 24.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe bursă, prețul energiei electrice atinge noi recorduri.
Sunt mai mulți factori care influențează prețul, inclusiv modul în care furnizorii profită de creșteri, subliniază președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță:

Ca și cazuri obiective, avem niște creșteri la prețul de achiziție al energiei electrice de la producător, avem de-a face cu o creștere mare în ceea ce privește cantitatea de energie electrică importată, până la un moment poate să se justifice această creștere a prețului la energie elctrică.

Peste un anumit nivel, din păcate, apar elemente de natură subiectivă, speculativă, elemente generatoare de panică, aspecte legate de lipsa informațiilor, care este speculată de unii furnizori și determină nivelul atât de ridicat al unor oferte.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto/ Pixabay