Confidenţialitate

Prețul petrolului a crescut din nou, după ce UE a anunțat reducerea cu 90% a importurilor de petrol din Rusia | AUDIO

Urcare pentru prețul petrolului după ce Uniunea Europeană a ajuns la un acord pentru a reduce cu 90 la sută importurile de petrol din Rusia până la finalului anului. Țițeiul Brent a ajuns până la aproape 123  de dolari, cea mai mare valoare din ultimele două luni.

Au fost creșteri de preț și la stațiile de alimentare de la noi. În doar patru zile, benzina s-a scumpit cu 8 bani.

Cotaţia barilului de ţiţei a crescut după ce țarile membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind interzicerea progresivă a importurilor de ţiţei din Rusia până la finalul acestui an. Acest lucru a perturbat ușor piața petroliere, care este deja sub presiuni pe fondul creșterii cererii de carburanți înaintea sezonului de vacanțe.

Cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna iulie a crescut până la 122,80 dolari. Analistul economic Adrian Negrescu:

„Suntem într-un joc economic la nivel internațional, putem spune un război economic, în care sunt implicați atât europenii cât și americanii dar mai ales rușii, cât și cei din țările OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries), producătoare de petrol, care refuză să crească producția pentru a genera până la urmă o scădere a prețului petrolului.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La noi, o nouă creștere de preț la pompă pentru benzina standard. În medie, litrul costă acum 8 lei și 28 de bani. În unele stații de alimentare benzina s-a scumpit cu 8 bani în ultimele patru zile. Încotro ne îndreptăm? Adrian Negrescu explică:

„Față de luna trecută, benzina s-a scumpit cu 7%, un plin de 50 de litri costă cu 27 de lei mai mult decât acum 30 de zile. La fel e și la motorină, unde avem o creștere ceva mai temperată, de 2,9%.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Analiștii nu exclud posibilitatea ca sortimentele premium să depășească ușor în următoarele luni 10 lei pe litru.