Pretul energiei electrice va scadea din luna iulie

Nu este cunoscut deocamdată procentul, dar reprezentanții ANRE spun că facturile ar urma să fie simplificate, astfel încât consumatorii să știe exact ce plătesc.

Vom plăti mai puțin pentru curent în luna iulie, spune vicepreședintele Autorității pentru Reglementare în Energie, Emil Calotă.

O măsură anunțată după ce, timp de 6 luni, certificatele verzi au fost plătite de două ori de consumatori. Autoritatea va stabili, în curând, cu cât vor scădea facturile.

Vicepreședintele ANRE spune că nu caută scuze, dar admite că facturile românilor au fost umflate din cauza unor greșeli, între care faptul că operatorii de distribuție și furnizare a energiei nu au fost urmăriți cu atenție.

Întrebat cine este vinovat de situația creată, Emil Calotă a evitat un răspuns, dar a precizat că facturile ar trebui simplificate, astfel încât să conțină informații relevante pentru consumatori.

Cert este că Electrica a încasat suplimentar, prin dubla taxare a certificatelor verzi, suma de 50 de milioane de lei, pe care ar urma să o returneze consumatorilor, potrivit prospectului de listare la bursă a companiei. Așa-zisa returnare se va face prin reducerea tarifelor de furnizare, astfel încât să fie acoperite sumele plătite de clienți în perioada în care certificatele verzi au fost încasate de două ori.