Confidenţialitate

Preşedinţii rus şi ucrainean au discutat despre eliberarea “deţinuţilor politici”

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a discutat sâmbătă la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin despre eliberarea “deţinuţilor politici” ucraineni din Rusia, între care se numără cineastul Oleg Senţov, aflat în greva foamei, a anunţat într-un comunicat preşedinţia ucraineană, transmit AFP şi Reuters.

“Petro Poroşenko a subliniat importanţa eliberării rapide a deţinuţilor politici ucraineni din Rusia şi din teritoriile ocupate”, termen utilizat de Kiev pentru a desemna Crimeea anexată de Rusia şi estul Ucrainei aflat sub controlul separatiştilor, a indicat preşedinţia ucraineană.

Kremlinul notează la rândul său într-un comunicat că preşedinţii rus şi ucrainean au evocat într-o convorbire telefonică “un schimb de deţinuţi” între cele două ţări.

Cei doi şefi de stat au discutat despre “chestiuni umanitare, între care schimbul de persoane deţinute”, iar Putin a “subliniat necesitatea eliberării fără întârziere a jurnaliştilor ruşi arestaţi în Ucraina”, conform preşedinţiei ruse.

Regizorul Oleg Senţov, care s-a opus anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia, în martie 2014, a fost condamnat în august 2015 pentru ‘terorism’ şi ‘trafic de arme’. El ispăşeşte o pedeapsă de 20 de ani într-o închisoare din Extremul Orient rus şi se află de trei săptămâni în greva foamei. Procesul împotriva lui, calificat drept ‘stalinist’ de Amnesty International, a fost de asemenea denunţat de Kiev, UE şi SUA. Joi, Vladimir Putin, a declarat că ‘nu se gândeşte’ să-l predea pe Senţov în schimbul jurnalistului ruso-ucrainean Kiril Vişinski, arestat la sfârşitul lui mai la Kiev şi inculpat de ‘înaltă trădare’ de justiţia ucraineană, crimă pasibilă de 15 ani de închisoare