Confidenţialitate

Președinția cehă a Uniunii Europene și Comisia Europeană recomandă intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen | AUDIO

Președinția cehă a Uniunii Europene și Comisia Europeană recomandă intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen de liberă circulație. Este o decizie așteptată de România de 11 ani, iar o decizie definitivă în acest sens ar putea fi luată de miniștrii de Justiție și Afaceri Interne și de liderii statelor membre în luna decembrie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În plenul Parlamentului Uniunii, ministrul Afacerilor Europene din Cehia, Mikuláš Bek, a declarat că România și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile pentru a intra Schengen.

Ministrul Afacerilor Europene din Cehia: „Președinția Cehă este hotărâtă să facă tot ce este necesar pentru ca România și Bulgaria să fie pe deplin parte a Spațiului Schengen”

„Președinția Uniunii consideră că primirea până acum a României și Bulgariei în Spațiul Schengen este un element cheie care lipsește. Așa cum ați fost informați, România și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile necesare pentru ca cei din Consiliu să ia in discuție ridicarea controlului la granițele interne. În acest context, Președinția Cehă este hotărâtă să facă tot ce este necesar pentru ca România și Bulgaria să fie pe deplin parte a Spațiului Schengen. Mai concret, Președinția Uniunii lucrează astfel încât la Consiliul din decembrie să fie adoptată o hotărâre în unanimitate”, a spus ministrul Afacerilor Europene din Cehia, Mikuláš Bek.

La rândul său, vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a spus că România și Bulgaria nu doar că îndeplinesc absolut toate condițiile tehnice pentru a intra în Schengen, de 11 ani, dar în crizele de până acum de la frontierele Uniunii, inclusiv a refigiaților ucraineni, țara noastră a avut o atitudine exemplară.

Vicepreședintele Comisiei Europene: „Ambele țări continuă să aplice activ legislația Schengen și contribuie la securitatea noastră comună la granițele externe ale Uninii”

„Ambele țări continuă să aplice activ legislația Schengen și contribuie la securitatea noastră comună la granițele externe ale Uninii. Și aș vrea să-i felicit pe partenerii noștri români și bulgari pentru felul în care au acționat in fața valului mare de refugiați din Ucraina. Atitudinea lor a fost exemplară și ne-a făcut pe toți mândri!”, a spus vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Joi, eurodeputații vor da un vot la rezoluția dezbătută în plenul Parlamentului European.

Mai mulți europarlamentari români au susținut cauza țării noastre

Au amintit de cei 11 ani de când țara noastră așteaptă să intre și în rândul statelor Schengen și au solicitat liderilor europeni să recunoască eforturile pe care autoritățile le-au făcut pentru a îndeplini toate condițiile tehnice pentru aderare.

Siegfried Mureșan, Victor Negrescu și Dacian Cioloș:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cristian Diaconescu, la Europa FM: „Ar fi cât se poate de corect ca România să facă parte din Schengen”. Motivele care au ținut țara pe loc | AUDIO