Preşedintelui ALDE Europa i se cere să ia măsuri împotriva ALDE România pentru asocierea cu PSD, într-un guvern care comite abuzuri

Preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa,Guy Verhofstadt, a primit o scrisoare deschisă în care i se aduc la cunoștință abuzurile Guvernului de la București, din care face parte „și un partid ce își zice liberal și care asigură PSD o majoritate confortabilă în Parlament.”

Scrisoare este semnată de o româncă stabilită la Bruxelles, de aproape 20 de ani.

Daniela Lavinia Bîciu – expert în comunicare, pentru institutii europene si internationale – atrage atentia asupra răspunderii partidelor politice europene asupra situației România.

„Acest 10 august 2018, tensiunea a ajuns la cel mai înalt punct, cu o intervenţie în forţă a Jandarmeriei, împotriva demonstranţilor care au venit la București, pentru a protesta din nou contra abuzurilor guvernului. Ei au venit din toată ţara si mai ales din toată lumea pentru a protesta împotriva corupţiei care macină societatea, pentru că legile actualei majorități îi favorizeaza mai mult pe infractori decât pe oamenii simpli. Aproape 500 persoane au fost rănite sau au avut nevoie de asistență medicală de urgență, pentru că, din ordinul superiorilor, jandarmii au utilizat gaz lacrimogen sau spray iritant contra civililor, inclusiv femei, copii si persoane cu mobilitate redusă. Inclusiv ziariști.
(….)
Pe 10 August, s-a atins un prag psihologic foarte important. Oamenii au inteles ca acest guvern va folosi orice mijloace, inclusiv forţa, faţă de cetăţenii săi, pentru a se menţine la putere. Aceasta aminteşte de 1989, când mii de la oameni au murit luptând cu regimul care nu voia sa înteleaga dorinţa de libertate a unui popor întreg.
In tara pe ultimul loc in sistemul medical european si cu o speranţă de viaţă scăzută comparativ cu media europeana, preocuparea guvernului este de a proteja coruptii si a promova incompetenta pe baza de criterii politice”- se arată în scrisoare.

Liderului european i se amintește că, în Parlamentul European, se poate lua poziție față de ceea ce se întâmplă în România.

Concret, liderului liberal european i se cere să-și interpeleze eurodeputații români cu privire la această chestiune, să ceară explicații celor de la ALDE România asupra metodele pe care le susţin şi chiar să nu ezite să meargă „până la excluderea acestora din partidul dvs european”, să ceară europarlamentarilor ALDE români să facă presiuni la Bucureşti, pentru ca guvernul să îşi respecte angajamentele europene.

Nu în ultimul rând, în scrisoare scrisoarea i cere Consiliului European „garanții asupra capacităţii României de a asigura Preşedinţia Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019, la standardele adecvate”

„Dacă aţi fi fost român, dle Guy Verhofstadt, aţi fi avut de făcut aceeaşi alegere: să emigraţi pentru a scăpa de mediocritate şi pentru a vă acorda dvs şi copiilor dvs o şansă. Sau să rămâneţi şi să ieşiţi pe stradă. Chiar dacă unii au făcut ambele, venind din străinătate pentru a protesta. Diaspora română trimite miliarde de euro în România, ca ajutor financiar pentru supravieţuirea familiilor sau pentru mici investiţii. Ea primeşte în schimb tunuri cu apă şi gaz lacrimogen în ochi.”

Recent, purtatorul de cuvant al ALDE european, Didrik de Schaetzen, a declarat ca situatia din Romania urmeaza sa fie discutată în Biroul partidului ALDE care se va reuni pe 7 septembrie la Bruxelles.

Reamintim că, recent, europarlamentarul Cătălin Ivan a anunțat că va cere excluderea PSD din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, la începutul sesiunii de toamnă a Parlamentului European.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS