Confidenţialitate

Președintele Turciei amenință Grecia: „Dacă veți insista, veți regreta”

Tensiunile între Turcia și Grecia cresc, după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a ameninţat direct pe greci, într-o serie de mesaje pe Twitter în limba greacă. Mesajele vizează intenția Greciei de a menține forțe militare în insulele din marea Egee.

„Dacă veți insista, veți regreta”, spune Erdogan, în timp ce autoritățile de la Atena vorbesc despre un vecin imprevizibil.

Turcia îi cere Greciei să demilitarizeze insulele greceşti din Marea Egee, invocând tratate internaționale. Totodată, susține că prezenţa armatei greceşti acolo ar fi o ameninţare la adresa securităţii Ankarei.

Așa că vine cu avertismente în limba greacă: „Avertizăm încă o dată Grecia să fie prudentă, să stea departe de vise, retorică şi acţiuni care o vor duce la rezultate pe care le va regreta, aşa cum s-a întâmplat acum un secol”, a scris Erdogan pe rețelele sociale.

Guvernul elen a făcut apel la unitate faţă de un vecin „imprevizibil”, care, potrivit acestuia, „cu cât este mai izolat, cu atât se înfurie rău”.

La rândul său, fostul premier Alexis Tsipras i-a răspuns lui Erdogan în limba turcă. El a cerut oprirea provocărilor și revenirea la dialog pe baza dreptului internaţional.

Grecii spun că menţin forţe militare în acele insule, deoarece, de cealaltă parte a Mării Egee, Turcia are desfăşurată „Armata Egee” din Izmir.

Lucrurile se complică ţinând cont că ambele ţări vor organiza alegeri în 2023, an în care Turcia sărbătoreşte 100 de ani de la crearea statului turc.

Foto: Shutterstock