Președintele Turciei amenință Uniunea Europeană ca va deschide granițele pentru migranți

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan amenință că va deschide granițele pentru migranții care doresc să ajungă în Europa. Se va ajunge aici dacă reprezentanții Comisiei Europene vor suspenda temporar negocierile privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană, așa cum a cerut ieri Parlamentul European.

Într-un discurs ținut la Istanbul, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan le-a amintit europenilor că au strigat după ajutor atunci când 50.000 de migranți s-au adunat la granița turco-bulgară. „Ascultați-mă bine. Dacă mergeți mai departe, aceste frontiere se vor deschide, băgați-vă asta în cap”, a avertizat președintele Turciei.

Reacția sa vine după ce Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere Comisiei Europene să suspende temporar negocierile cu Turcia pe tema aderării la Uniunea Europeană.  Europarlamentarii au ripostat astfel față de măsurile abuzive luate de Ankara, după tentativa de lovitură de stat din iulie: de la arestarea a mii de persoane acuzate că au pus la cale acest puci până la închiderea unor publicații și posturi de televiziune.

În prezent, în Turcia se află 2, 7 milioane de refugiați sirieni. În luna martie, oficialii de la Bruxelles și autoritățile de la Ankara au semnat un acord:Turcia s-a angajat să stopeze fluxul de migranți către insulele grecești și a cerut în schimb scutirea de vize în spațiul Schengen pentru cetățenii turci.

Președintele Erdogan a avertizat în repetate rânduri că va pune capăt acestui acord cu Uniunea Europeană, dacă nu avansează negocierile pe tema aderării la blocul comunitar.

Recent, a vorbit despre un posibil referendum pe tema continuării sau nu a procesului de aderare la Uniune, ba chiar a invocat posibilitatea apropierii de Organizația de Cooperare de la Shanghai, condusă de China și Rusia.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS