Confidenţialitate

Președintele turc cere din nou pedeapsa cu moartea pentru puciști

În Turcia, ieri, sute de mii de oameni, mulți purtând drapelul național, au manifestat în capitala Ankara, la Istanbul și în alte orașe din Turcia pentru a marca un an de la tentativa de lovitură de stat de anul trecut. Atunci, 249 de oameni au murit în violențe de stradă.

Punctul central al manifestației din Istanbul a fost podul peste Bosfor — redenumit ulterior “Podul martirilor din 15 iulie” — unde în urmă cu un an, puciştii au tras asupra civililor. Aseară acolo s-au adunat zeci de mii de oameni dar a fost prezent și președintele Erdogan. El a dezvelit o placă comemorativă cu numele celor care și-au pierdut viața acolo în urmă cu un an.

Sunt recunoscător tuturor membrilor naţiunii mele care şi-au apărat ţara“, a declarat el, menţionând că 249 de oameni şi-au pierdut viaţa, dar ţara şi-a câştigat viitorul.

Puciştii care au închis podul în acea noapte au vrut să arate lumii că deţin controlul“, a declarat Erdogan, precizând că aceştia au fost contracaraţi de “milioane de oameni care au ieşit pe străzi în acea noapte pentru a apăra onoarea naţiunii lor“.

Oamenii din acea noapte nu au avut arme, au avut un steag şi, cel mai important, au avut credinţă”, a spus preşedintele turc. El s-a pronunţat în favoarea pedepsei cu moartea pentru organizatorii loviturii de stat, despre care a spus că ar trebui să poarte uniforme stil Guantanamo Bay.

Nimeni care trădează această națiune nu poate rămâne nepedepsit“, a mai spus Erdogan. De anul trecut și până acum peste 150.000 de anagajați din instituții publice și private au fost concediați, considerați a fi puciști, și peste 50.000 au fost  arestați.

Autoritățile de la Ankara îl consideră responsabil de tentativa de lovitură de stat  pe clericul Fethullah Gulen, care trăiește în exil în Statele Unite.

15-16 iulie 2016

În noaptea de 15 spre 16 iulie anul trecut, avioane de vânătoare, elicoptere şi tancuri deturnate de elemente din cadrul armatei, au anunţat că au preluat puterea în Turcia.

Președintele Erdogan a contraatacat. De pe ecranul unui telefon, într-un interviu în direct cu un post de televiziune, el şi-a îndemnat susţinătorii să iasă în stradă. Zeci de mii de persoane au răspuns acestui apel.

Unul dintre episoadele cele mai marcante a avut loc pe unul dintre podurile de peste Bosfor, redenumit de atunci ”Podul martirilor de la 15 iulie”, unde pucişti au tras asupra civililor. Predarea lor, în dimineaţa următoare, avea să simbolizeze eşecul loviturii în forţă.

După un an, un raport al unui ONG al jurnaliștilor turci în exil, arată că tentativa de lovitura de stat a fost regizata de Erdogan, pentru a distruge ultimele rămășițe ale democratiei.  

Raportul, care se bazeaza pe date publice, marturii in procese, interviuri, opinii ale expertilor militari si alte dovezi stranse de cei care au facut cercetarea sustine ca evenimentele din 15 iulie 2016 nu pot fi calificate drept tentativa de lovitura de stat, luand in calcul mobilizarea militară redusă.