Preşedintele turc a atacat în mod violent Germania, după anularea unor mitinguri ale susţinătorilor

Joi, autoritatile locale germane au anuntat anularea a doua mitinguri ce vizau prmovarea taberei ”da” în referendumul de la 16 aprilie cu privire la o consolidare a puterilor lui Erdogan.

De altfel, si Guvernul olandez a catalogat ca ”indezirabilă” organizarea, prevăzută pe 11 martie, a unui miting pro-Erdogan, anunţând că va informa Ankara în acest sens.

In replica, Recep Tayyip Erdogan a acuzat Germania că tolerează prezenţa pe teritoriulsău a unor separatişti kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

De altfel, la inceputul acestei saptamani, autoritatile turce au dispus incarcerarea corespondentului germano-turc al cotidianului Die Welt în Turcia, Deniz Yücel.

Erdogan l-a prezentat pe jurnalist ca fiind un ”reprezentant al PKK” şi un ”agent german”.

De cealalta parte, cancelarul german, Angela Merkel a negat orice implicare a Guvernului federal în anularea mitingurilor de către autorităţile locale, o dezminţire însoţită de o critică: este ”potrivit din partea noastră să criticăm atingerile libertăţii presei” în Turcia, a comentat cancelarul.

Conflictul ar putea fi aplanat in zilele urmatoare, avand in vedere ca miniştrii turc şi german de Externe au convenit, într-o convorbire la telefon, să se întâlnească la mijlocul saptamanii viitoare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS