Presedintele Traian Basescu retrimite Parlamentului Legea privind reforma in domeniul Sanatatii

Şeful statului nu e de acord cu reglementarea potrivit căreia medicii nu sunt consideraţi funcționari publici. În acest fel, spune preşedintele, medicii ar fi scutiţi de răspunderea penală în cazul infracţiunilor pentru care un funcţionar public ar putea fi condamnat.

În cererea de reexaminare a legii, şeful statului arată că noua lege i-ar scuti pe medici de răspundere penală în cazul în care săvârşesc acte de corupţie. În ultima vreme astfel de fapte au fost constatate şi în rândul medicilor sau al managerilor de spitale.

Potrivit unui studiu coordonat de Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, sistemul medical ar fi profund măcinat de corupţie, la diferite niveluri: aproximativ 30% din adulţii români dau şpagă la doctor. De altfel, corupţia în sănătate este un capitol tratat separat în raportul Uniunii Europene privind combaterea corupţiei, document publicat la începutul anului. Preşedintele Traian Basescu e de părere că prevederile din noua lege privind reforma în sănătate contravin angajamentelor asumate de România faţă de instituţiile europene.