Presedintele Traian Basescu nu va promulga legea care le permite primarilor si consilierilor judeteni sa faca parte din conducerea regiilor locale, fara a mai fi considerati incompatibili (AUDIO)

Șeful statului a retrimis Parlamentului această lege, pentru a fi reexaminată. Actul normativ a fost contestat de reprezentanții opoziției, dar și de Agenția Națională de Integritate.

Președintele Traian Băsescu spune că adoptarea acestei legi nu e oportună, deoarece nu se justifică în mod obiectiv participarea primarilor și a șefilor de consilii județene în conducerea regiilor locale. În plus, vine în contradicție cu recomandările Comisiei Europene făcute în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, prin care se cerea consolidarea măsurilor anticorupție și asigurarea integrității. De aceea, șeful statului vrea ca Parlamentul să reexamineze și să modifice legea.

Altfel, vor avea imunitate sporită toți primarii care în prezent au dosare de incompatibilitate, fie în lucru la ANI, fie la instanțe – după cum a atras atenția și președintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu.

Peste 1000 de primari din întreaga țară s-ar afla în incompatibilitate, din cauza prezenței lor în conducerea societăților din subordinea lor. E vorba de companii de salubritate și de îngrijire a spațiilor verzi, regii de apă și termoficare.

Printre cei acuzaţi de incompatibilitate se află şi actualul primar al Sibiului. Klaus Iohannis face parte din conducerea societății locale de apă și canalizare. Procesul său încă se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.