Președintele SUA, Donald Trump, începe primul său turneu internațional

Președintele american Donald Trumpva vizita 5 țări în 8 zile, timp în care se va întâlni, între alții, cu regele Arabiei Saudite, cu Papa Francisc și cu președintele proaspăt ales al Franței, Emmanuel Macron.

Donald Trump a ales un traseu diferit față de cel al predecesorilor săi, care au efectuat primele vizite în Canada și Mexic. Înainte de a porni la drum, liderul de la Casa Albă a spus că va căuta să întărească prietenii vechi, dar și să găsească noi parteneri.  În vizita sa de 8 zile, prin Arabia Saudită, Israel, Vatican, Belgia și Italia, președintele american va fi însoțit de soție, de fiica sa Ivanka și soțul acesteia și de doi dintre cei mai apropiați consilieri.

Donald Trump va face prima oprire în Arabia Saudită, unde sâmbătă, se va întâlni la Riad cu regele Salman, iar a doua zi, va susține un discurs privind islamul în fața liderilor din peste 50 de țări musulmane.”Le voi cere să combată ura și extremismul” – a spus liderul de la Casa Albă, înainte de plecare.

În Israel, Donald Trump va avea o întrevedere, la Ierusalim cu premierul Benjamin Netanyahu, după care se va întâlni la Betleem și cu liderul palestinian Mahmoud Abbas. Această etapă a vizitei este marcată de controverse, mai ales că au apărut acuzații că președintele american le-ar fi transmis rușilor informații clasificate obținute de la Israel.

Pe 24 mai, președintele Statelor Unite va fi primit, la Vatican de Papa Francisc. Cei doi au viziuni total opuse în majoritatea domeniilor, de la imigrație și refugiați, până la schimbările climatice. Întrebat anul trecut despre candidatul Donald Trump la președinția Statelor Unite, Papa Francisc a spus că o persoană care vrea să construiască ziduri nu este un bun creștin, ceea ce l-a deranjat pe Donald Trump. În replică, acesta a spus că e rușinos ca un lider religios să pună la îndoială credința ueni persoane.

Ultima etapă a turneului va include participarea la summit-ul NATO de la Bruxelles, unde va avea ocazia să se întâlnească cu liderii europeni și summit-ul G7 de la Taormina, din Sicilia.

Conștient că amenințarea teroristă este în continuare una dintre temele de interes în Statele Unite, Donald Trump speră că această vizită îl va ajuta să crească în sondaje dacă va obține noi angajamente din partea aliaților în lupta contra grupării teroriste Stat Islamic.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS