Presedintele rus va sarbatori Ziua Victoriei – adica sfarsitul celui De-al Doilea Razboi Mondial – in Crimeea

Pentru prima dată de la alipirea regiunii la Rusia, Vladimir Putin va asista la parada militară din Crimeea, prin care se marchează victoria asupra Germaniei naziste.

Potrivit informaţiilor apărute în presa rusă, Vladimir Putin va merge pe 9 mai în oraşul Sevastopol, unde îşi are sediul Flota rusă la Marea Neagră. Va fi însoţit de premierul Dmitri Medvedev. Jurnaliștii notează că preşedintele rus ar putea merge și în Crimeea, după ce va asista la principala paradă militară din Piaţa Roşie din Moscova.

Rusia şi alte ţări din fosta URSS celebrează sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial pe 9 mai şi nu pe 8, ca ţările din Europa Occidentală. Vladimir Putin a profitat deseori de astfel de evenimente pentru a încuraja patriotismul şi susţinerea politicii sale de către populaţie.

Retorica folosită de Rusia în legătură cu criza din Ucraina foloseşte, de asemenea, amintirea luptei împotriva Germaniei naziste, numită ‘Marele război patriotic’ începând cu epoca sovietică. De altfel, Moscova califică naţionaliştii ucraineni care figurează printre noile autorităţi de la Kiev drept ‘fascişti’.