Confidenţialitate

Preşedintele Parlamentului Ungariei răspunde declarațiilor lui Tudose despre ținutul secuiesc

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, aflat la manifestările religioase organizate cu ocazia împlinirii a 450 de ani de la proclamarea Edictului Libertăţii Religioase, a declarat că trebuie să se răspundă „pe un ton calm, paşnic şi tolerant” afirmaţiilor premierului Mihai Tudose pe tema ţinutului secuiesc.

„Au existat atacuri dure împotriva maghiarilor în urma declaraţiilor premierului României. Noi nu trebuie să răspundem pe acelaşi ton, ci să răspundem pe un ton calm, paşnic şi tolerant. Avem comunităţi naţionale care trăiesc aici, pe acest teritoriu şi în alte părţi ale Europei. Trebuie să fim conştienţi că aceste comunităţi naţionale reprezintă o resursă, un potenţial pentru dezvoltarea ţărilor locuite de aceste comunităţi. Noi ne bazăm unii pe alţii, aceste comunităţi naţionale se bazează unele pe altele şi acţionează împreună pentru dezvoltarea ţărilor lor şi a regiunilor lor. Dacă nu ne vom înfrunta unii cu ceilalţi şi vom lucra unii cu ceilalţi, vom reuşi să fim în Europa Centrală şi de Est o putere care nu poate fi ignorată nici de cei de la Est, nici de cei de la Vest”, a afirmat Kover Laszlo.

Premierul Tudose spune că, în calitate de român şi de prim-ministru, refuză orice dialog legat de autonomia unei părţi a României.

„În calitate de român şi de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părţi a României. Este o încălcare a Constituţiei acestei ţări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea şi indivizibilitatea statului român. Discuţiile despre autonomia ţinutului secuiesc sunt în afara legii şi nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unităţii României în anul Centenarului”, a fost mesajul scris de Mihai Tudose pe Facebook.

În replică, preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, a susţinut că premierul Tudose „a jignit profund comunitatea maghiară”.

Într-o rezoluţie comună semnată pe 8 ianuarie, la Cluj, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania cer autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc şi un statut special pentru regiunea Partium, scria Agerpres.

Documentul a fost semnat de preşedinţii celor trei formaţiuni, Kelemen Hunor (UDMR), Biro Zsolt (PCM) şi Szilagyi Zsolt (PPMT).

PSD și PNL au anunțat că se opun inițiativei formațiunilor maghiare.

Sursa foto: facebook.com/pages/Kövér-László