Confidenţialitate

Președintele Klaus Iohannis: Victor Ponta a ales cea mai proastă variantă

Este o zi tristă pentru democrația din România, spune președintele Klaus Iohannis , referindu-se la votul din Parlament prin care premierul Victor Ponta și-a păstrat imunitatea.

Șeful statului a declarat că prim ministrul a ales  cea mai proastă variantă , ca să scape basma curată și să nu ajungă în fața instanței : “Prim-ministrul Victor Ponta a avut la dispoziție trei variante de reacție. Prima, după părerea mea cea mai bună și cea mai onorabilă, ar fi fost să demisioneze și să se pună la dispoziția justiției. A decis să nu facă acest lucru. A doua variantă pe care ar fi avut-o la dispoziţie este să-şi convingă colegii din majoritatea parlamentară să încuviinţeze urmărirea penală, să se pună la dispoziţia procurorilor şi a judecătorilor şi să dovedească, practic, că este aşa cum spunea, că este nevinovat. Dacă aşa s-ar fi întâmplat, probabil nici nu l-aş fi suspendat din funcţie şi, cu siguranţă, împreună cu reprezentanţii justiţiei, s-ar fi găsit modalităţi de judecare cu mare celeritate pentru a lămuri foarte repede problema, fiindcă este una extrem de importantă. Prim-ministrul Victor Ponta n-a avut curaj să facă acest lucru. A ales în schimb a treia variantă, cea mai proastă. Domnul Ponta s-a folosit de influenţa pe care o are din calitatea de prim-ministru şi a solicitat majorităţii parlamentare să nu încuviinţeze urmărirea penală. Parlamentul a executat ordinul”.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a subliniat consecințele grave ale deciziei de astăzi din Parlament: “Ce să înţeleagă un cetăţean simplu de aici? Că oricine este acuzat de o faptă penală poate fi cercetat şi judecat, dar prim-ministrul nu, fiindcă dispune de o majoritate parlamentară. Ce să înţeleagă un simplu ales local de aici? Că el poate să fie cercetat şi judecat pentru conflict de interese, dar prim-ministrul nu, pentru că dispune de o majoritate parlamentară! Ce să înţeleagă un simplu parlamentar de aici? Că el poate să fie cercetat pentru conflict de interese dacă şi-a angajat un neam la Biroul parlamentar, dar prim-ministrul nu, fiindcă dispune de o majoritate parlamentară! Ce să înţelegem cu toţii de aici? Că există două Românii, una a oamenilor simpli şi una a domnului Ponta? “

 

Deputații au respins, cu 231 de voturi pentru și 120 împotrivă, cererea de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta, pentru conflict de interese. Premierul e urmărit penal și pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.