Confidenţialitate

Președintele Klaus Iohannis spune că nu reprezintă o problemă faptul că PNRR nu este gata | AUDIO

Președintele Klaus Iohannis și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene resping acuzațiile apărute de joi în spațiul public, conform cărora Comisia Europeană a respins Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin care România poate accesa 30 de miliarde de euro din bani comunitari.

Cei doi oficiali susțin că negocierea cu Bruxellesul este în curs.

Pe de altă parte, liderul PSD Marcel Ciolacu amenință că parlamentarii formațiunii social-democrate vor intra în grevă dacă Guvernul nu va prezenta în Legislativ planul de redresare și reziliență.

Președintele Klaus Iohannis susține că deocamdată, nu este nicio problemă că planul României de a accesa banii destinați refacerii economiei după criza Covid  nu este gata.

Guvernul a adoptat, la începutul lunii în curs, Planul Național de Redresare și Reziliență și mandatul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru negocierile cu Guvernul Uniunii, cel care alocă banii. Negoceri sunt acum în curs și mai pot dura 2 luni:

„Acest termen stabilit este un termen orientativ, nu este un termen ultimativ și, deja, Comisia începe să recomande țărilor să lucreze la planuri bune mai degrabă decât să le termine într-o anumită zi și noi, da, vom lucra pe PNRR până când va fi suficient de bun ca să fie acceptat de Comisie și, mai important, implementat de noi. Am auzit și eu la televizor tot felul de politicieni de la opoziție care anunță catastrofă, nu e nicio catastrofă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a explicat că Bruxellesul și Bucureștiul au opinii diferite în ceea ce privește finanțarea masivă de proiecte de transport și irigații.

România este mult în urmă cu aceste tipuri de infrastructură, în timp ce Comisia vrea ca acești bani să fie alocați în primul rând pentru crearea de proiecte prietenoase cu mediul, digitalizare, sănătate și educație.

Proiectul PNRR este public, dar președintele PSD vrea că acesta să fie dezbătut și în Parlament:

„Dacă nu vor veni cu PNRR să-l prezinte în Parlament, Partidul Social Democrat, am să propun colegilor mei să intrăm în grevă parlamentară.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, susține, că după  săptămâna viitoare, când va discuta cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, se va stabili și calendarul privind transmiterea oficială a PNRR la Bruxelles.

  • Anca Grădinaru