Confidenţialitate

Președintele Klaus Iohannis nu va numi un premier condamnat sau cu probleme penale: ”Și agenților de pază li se cere cazierul la angajare”

Președintele Klaus Iohannis susține că nu va numi un premier condamnat sau cu probleme penale.

Șeful statului a declarat, la Adevărul Live, că nu va renunța la această condiție, astfel că partidul sau partidele care vor desemna un nou șef al Guvernului după alegerile din 11 decembrie trebuie să țină cont de acest lucru.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu va renunţa la condiţia ca premierul desemnat să fie o persoană fără o condamnare penală, afirmând şi agenţilor de pază li se cere cazierul la angajare, astfel încât este “inimaginabil” ca România să fie condusă de cineva condamnat.

Cu toţii am citit că se fac angajări pentru paznici sau pentru agenţi de pază, cum se spune mai nou. Păi, iată, de fiecare dată când se angajează agenţi de pază prima condiţie e să nu aibă cazier, adică să nu fie penali. Păi, cum ne imaginăm că ţara va fi păzită de unul cu dosar penal? Este absolut inimaginabil, este o condiţie minimală şi nu am absolut deloc de gând să renunţ la ea“, a afirmat şeful statului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În același timp, șeful statului spune că nu și-ar dori nici pe listele de candidaturi persoane cu probleme penale.  În acest sens, Klaus Iohannis i-a îndemnat pe români să fie atenți pe cine pun ștampila la parlamentare.

El a explicat că aceasta este “o condiţie fermă” pentru a discuta desemnarea politicianului care va fi premier după alegeri, dar a subliniat că declaraţiile nu sunt făcute împotriva unui partid anume, ci are o “problemă” cu cei care “se erijează în conducători”, deşi nu îndeplinesc condiţiile minime.

Iohannis a adăugat că nu el nu doreşte după alegeri ca premier să fie “o persoană care să îi fie prieten”, ci o persoană care să vină cu garanţia că poate forma un “Guvern serios”.”O astfel de persoană căutăm cu toţii, până la urmă”, a afirmat şeful statului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Amintim, printre cei cu probleme penale care, totuși,  au decis să candideze se numără Elena Udrea – cercetată în mai multe dosare – dar și șeful PSD, Liviu Dragnea, condamnat definitiv cu suspendare pentru fraudă la vot.