Confidenţialitate

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind sistemul public de pensii

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii.

Legea – contestată iniţial la Curtea Constituţională -prevede, printre altele, o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând cu 1 septembrie anul acesta și pana in septembrie 2021.

Punctul de pensie va creşte gradual, ajungând în 2020 la o dublare a pensiilor. De la 1 septembrie punctul de pensie va creşte, însă, cu doar 15 %, ajungând la 1.265 lei.

Legea stabileşte vârsta standard de pensionare – 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet, care cuprinde și perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Potrivit legii, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut 3 copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază, la cerere, de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare.

La reducerea prevăzută se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil.

Totodată, pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor de 50% din salariul de bază minim brut pe țară

Opoziția şi preşedintele Iohannis au spus în nenumărate rânduri că Guvernul nu are bani pentru majorările promise. Însă, în Parlament, legea a trecut fără nici un vot împotrivă.