Confidenţialitate

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea carantinei și izolării

Președintele Klaus Iohannis a promulgat sâmbătă dimineața legea carantinei și izolării, adoptată joi seara de Senat în calitate de for decizional, după ample dezbateri.

Actul normativ urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Documentul –  votat de senatori joi seară  – a fost modificat față de varianta guvernului.

Potrivit legii este permisă izolarea persoanelor infectate, la recomandarea medicului și cu acordul celui în cauză.

În lipsa acestuia, medicul va anunța Direcţia de Sănătate Publică, care în 2 ore trebuie să aibă o decizie motivată.

Pacientul poate contesta măsura în instanţă, în termen de 24 de ore, statul fiind obligat să–i furnizeze un avocat din oficiu.

Izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale „agentului înalt patogen”, dar care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maxim 48 de ore, însă medicul poate recomanda prelungirea măsurii.

Parlamentarii au mai prevazut în lege că tratamentul se administrează întotdeauna cu acordul pacientului.

În cazul infectării ambilor părinţi, statul nu poate lua copilul fără acordul acestora.

Întrebat ce se va întâmplă cu pacienții externați asimptomatici, premierul Ludovic Orban a spus că aceștia vor fi în continuare tratați – în izolare la domiciliu sau într-un alt spațiu  –   pentru a nu răspândi virusul.

Legea mai prevede şi faptul că personalul medical poate fi detaşat fără concurs şi beneficiază de o plată suplimentară de 50% din salariu, plus o diurnă de 2%.

A fost eliminată complet din lege „carantina bunurilor”, însă au fost introduse reglementări în situaţia posibilei infectări a minorilor.

Orice persoană poate contesta în instanţă actele administrative normative cuprinse în legea carantinei.

Soluţionarea va fi făcută în maximum 15 zile, iar apelul la decizia primei instanţei va fi judecat de un complet format din 5 judecători de la ÎCCJ, care se pronunţă în termen de 5 zile de la sesizare.