Presedintele Klaus Iohannis a cerut Frantei sprijin pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen (AUDIO)

Parteneriatul strategic semnat în 2008 de România și Franța revine pe agenda externă a celor două țări.

Aflat în vizită oficială în Franța, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, în această după-amiază, cu liderul francez, Francois Hollande. Cei doi președinți au discutat nu mai puțin de 12 teme.

Cel mai important subiect abordat de delegația română a fost aderarea țării noastre la spațiul Schengen. Alături de Olanda, Franța s-a opus în trecut eliminării controlului la granița de vest a României invocând corupția din țara noastră.

Francois Hollande nu i-a putut promite lui Klaus Iohannis decât că problema aderării României la Schengen va fi discutată joi la Bruxelles la Consiliul European.

Un alt subiect discutat de președinții Klaus Iohannis și Francois Hollande a fost situația Republicii Moldova. România își dorește avansarea unui termen pentru posibila aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în timp ce Franța susține că deocamdată semnarea Tratatului de liber schimb cu Uniunea Europeană este suficientă.

Întâlnirea dintre președinții României și Franței a avut loc în condițiile în care Francois Hollande va merge din nou la Minsk pentru a discuta alături de cancelarul german Angela Merkel cu președintele Rusiei Vladimir Putin.

Francois Hollande a făcut și o remarcă interesantă, el a spus că în discuții trebuie să se țină cont nu doar de integritatea teritorială a Ucrainei ci și de relațiile Rusiei ‘conforme cu istoria, cu viitorul și cu interesele sale, dar și cu Uniunea Europeană’.