Preşedintele italian, Giorgio Napolitano, a cerut unor grupuri de personalităţi sa găseasca soluţii care sa duca la alcatuirea unui guvern

Numele expertilor vor fi alese de Napolitano ‘în deplină autonomie’ . Sâmbătă dimineaţă, presa italiană relatase că presedintele se gindea sa demisioneze pentru a grăbi alegerea unui nou şef al statului şi organizarea de noi alegeri parlamentare, care sa limpezeasca situatia.

Seful statului italian a respins ulterior orice posibilitate de a demisiona înainte de finalul mandatul său, care expiră pe 15 mai. Napolitano a precizat ca va lucra ‘până în ultima zi’, pentru a ‘debloca” impasul politic în care se află ţara. După alegerile generale din 24-25 februarie, nicio coaliţie nu a obţinut majoritatea absolută în Parlament. Vineri, seful statului italian a purtat o nouă rundă de consultări cu liderii principalelor formaţiuni politice, pentru a forma o majoritate parlametara si a da tarii un guvern. Insa partidele au rămas pe pozitii divergente: liderii coaliţiei de centru-stânga resping orice intelegere cu coaliţia de centru-dreapta, iar mişcarea populista şi contestatara Cinci Stele vrea sa formeze singura cabinetul si refuza sa susţina altă echipă guvernamentală. Nici varianta unui guvern tehnocrat nu se bucura de sustinere- liderul Partidului Poporul Libertăţii, Silvio Berlusconi, a exclus-o din start. Premierul desemnat Pier Luigi Bersani, a anunţat joi seară că nu are majoritate parlamentară şi a cerut intervenţia preşedintelui.