Confidenţialitate

Preşedintele Iohannis: Solicit Guvernului să vină cu un buget realist

Preşedintele Klaus Iohannis a reluat, marţi seară, la o recepţie organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, criticile la adresa politicilor economice ale guvernului.

În opinia sa, măsuri adoptate în ultima perioadă de executivul condus de Viorica Dăncilă arată “o gravă lipsă de responsabilitate, de seriozitate şi de viziune cu privire la mersul economiei noastre”, care au dus la pierderea încrederii investitorilor.

“Din păcate, o serie de măsuri guvernamentale luate în ultima perioadă ne arată o gravă lipsă de responsabilitate, de seriozitate şi de viziune cu privire la mersul economiei noastre pe termen mediu şi lung. Am văzut cum, fără consultări şi fără minime evaluări de impact, Guvernul a schimbat peste noapte regimul fiscal pentru unele dintre cele mai importante domenii. Probabil că fără noile taxe şi impozite introduse prin Ordonanţa de Urgenţă 114, pe care însă guvernanţii au negat-o continuu, bugetul pentru anul în curs ar fi resimţit constrângeri drastice”, a susţinut şeful statului.

“Aşa am asistat la prăbuşirea cotaţiilor de pe piaţa bursieră, inclusiv pentru companiile româneşti importante, fapt fără precedent pentru o economie în creştere. Totodată ,suntem în situaţia în care însăşi existenţa Pilonului 2 de pensii este pusă în pericol. Este îngrijorător şi modul în care autorităţile gestionează securitatea aprovizionării cu energie sau cel puţin pretind că se ocupă de povara sectorului energetic”, a adăugat şeful statului.

“În cele din urmă, cetăţenii vor fi cei care vor achita nota de plată aşa cum se întâmplă adesea”, a atras atenţia Klaus Iohannis.

“Din păcate, ceea ce vedem la PSD este încercarea permanentă de a găsi vinovaţi de serviciu. Ba sunt companiile multinaţionale, ba este Banca Naţională, doar pentru a ascunde incompetenţa propriilor miniştri şi lipsa de soluţii faţă de nevoile românilor. De exemplu, este inadmisibil ca, până la finalul lunii ianuarie, să nu existe nici măcar o proiecţie bugetară, care să ofere economiei o anumită perspectivă financiară pentru anul în curs. Solicit Guvernului să vină cu un buget realist pentru 2019, un buget construit pe baze credibile. În privinţa bugetului, am văzut chiar în aceste zile cum se laudă PSD, în mod speculativ şi zic eu, acum, naiv, cu creşterea veniturilor bugetare. Îi îndemn să se mai uite o dată, însă pe linia veniturilor fiscale, cele care arată performanţa ANAF”, a insistat şeful statului.