Președintele Iohannis sesizează CCR cu privire la Statutul Funcționarilor Publici

Președintele Klaus Iohannis a seziat astăzi Curtea Constituțională cu privire la legea care prevede că funcționarii publici trimiși în judecată nu vor mai fi suspendați din funcție.

Președintele contestă practic modificările aduse legii privind statutul funcționarilor publici potrivit cărora funcţionarii trimişi în judecată pentru fapte de corupţie să nu mai fie suspendaţi din funcţie, precum şi că cei suspendaţi să fie repuşi în funcţie în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ.

Șeful statului argumentează că modificările aduse legii determină diminuarea standardelor de integritate cu privire la exercitarea unei funcții publice și afectează profund încrederea cetățenilor în instituții.

De asemenea, Klaus Iohannis mai arată că legea în forma adoptată de senat creează un privilegiu nejustificat și încalcă articolul 16 alin 1 din Constituție, care prevede că Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

”Instituirea unui astfel de privilegiu pentru funcționarii publici nu este unul justificat obiectiv și rațional”, explică președintele.

Nu în ultimul rând, Klaus Iohannis mai arată în sesizarea trimisă Curții Constituționale că modificările aduse legii funcționarilor publici încalcă prevederea din legea fundamentală care statuează îndeplinirea cu credință a obligațiilor ce le revin persoanelor cărora le sunt încredințate funcții publice.

În acest sens, președintele spune că menținerea în funcție a unui funcționar public trimis în judecată pentru corupție, aduce atingere standardelor etice și profesionale necesare pentru persoanele învestite cu autoritate a statului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS