Președintele Iohannis: Justiția nu se face nici la televizor, nici în ziar (AUDIO)

Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, șeful statului a explicat poziția față de propunerea de reglementare a scurgerilor de informații din dosare către presă.

Șeful statului răspunde criticilor pe care și le-a atras după ce, la ședința de ieri Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat că ar trebui reglementată scurgerea de informații în presă din diverse dosare.

Într-un interviu acordat astăzi jurnaliștilor de la Adevărul, Klaus Iohannis și-a explicat poziția. În opinia sa, ‘cu toţii ne dorim combaterea corupţiei, cu toţii ne dorim ceea ce se numeşte generic dreptate, să se facă dreptate, cu toţii dorim să fie pedepsiţi cei răi, e legitim. Pe de altă parte, trebuie să vedem că drepturi sunt nu numai aici, drepturi sunt şi dincolo. Şi, atunci, ce vreau să atrag atenţia este că nu trebuie să exagerăm, în niciun caz nu trebuie să ajungem la fenomenul care se numeşte telejustiţie. Justiţia nu se face şi nu se înfăptuieşte nici la televizor, nici în ziar’.

Președintele consideră că ‘oricine are dreptul la informare şi orice jurnalist are o informaţie este aproape obligat să dea această informaţie. Dar de acolo până a muta evaluarea asupra faptei de la procuror la televizor este cale lungă’.

În opinia lui Klaus Iohannis se impun ‘criterii foarte clare […] stabilite numai acolo în sistem: când, cum şi câte informaţii pot fi furnizate opiniei publice, fiindcă altfel riscăm ca printr-un exces de informaţii dintr-un dosar să apară impresia în publicul general că un om este vinovat şi poate nu-i’.