Preşedintele Iohannis îşi petrece vacanţa de Paşte în România. Sau nu.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale confirmat pentru Europa FM că şeful statului îşi petrece vacanţa de Paşte în România. Din Portugalia, presa relatează că Iohannis s-ar afla în Madeira.

“Unde se află Preşedintele României?” – aceasta este întrebarea care poate primi răspunsuri diferite, în funcţie de cine îţi răspunde. Primul concediu al preşedintelui Klaus Iohannis este învăluit de aceeaşi lipsă de comunicare, precum primele 100 de zile din mandatul acestuia.

În această dimineață, Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis se află până în vacanță de Paști până vineri, 10 aprilie, fără să precizeze unde anume se va afla acesta, așa cum fac alți șefi de state atunci când pleacă în concedii. Nu a fost un comunicat de presă care să ofere mai multe detalii, ci un simplu anunț menit să clarifice programul Președintelui.

Întrebată de Europa FM dacă președintele Iohannis se va afla în țară în perioada concediului, purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale, Tatiana Niculescu Bran a răspuns că “DA”, fără alte precizări.

Agenția Mediafax citează însă site-ul ziarului portughez Diario de Noticias care susține că preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, se află în vacanță în insulele Madeira din Portugalia.

În lipsa unor informații oficiale complete, alte surse au relatat că președintele, de confesiune evanghelic luteran, și-ar putea vizita părinții în Germania, după ce ieri nu a participat la slujba de Înviere de la Biserica Romano-Catolică “Sfânta Treime” din Sibiu, unde a mers şi de Crăciun.

Trebuie remarcat însă că anunțul Palatului Cotroceni privind concediul președintelui a fost făcut astazi, după ce presa portugheză anunțase deja că Președintele României s-ar afla în Madeira.

Rămân așadar fără răspuns întrebări precum în ce localitate/localităţi se află domnul Preşedinte în perioada acestui concediu și, mai ales, care sunt atribuţiile prezidenţiale care au fost delegate, dacă au fost delegate în perioada 6-10 aprilie?

Deși, trebuie precizat, atribuțiile președintelui se exercită în ordine de către preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor, doar dacă șeful statului se află in imposibilitatea exercitării acestora.