Președintele Klaus Iohannis – declarații la 14.40

Administrația Prezidențială a anunțat că șeful statului va face o declarație de presă la ora 14.40.

Anunțul vine la câteva minute după ce Camera deputaților a votat modificările propuse pentru Codul penal, modificări care, practic, infracțiunea de abuz în serviciu este parțial dezincriminat, ca urmare a redefinirii acesteia.

Cele mai importante modificări ale Codului Penal:

Abuzul în serviciu, dezincriminat parțial, cu pedeapsa maximă redusă de la 7 la 5 ani și cu eliminarea din legea DNA, este redefinit astfel: „Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, ordonanţe de guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, ordonanţă de urgenţă sau ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul al II-lea inclusiv, un folos material necuvenit şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amendă”.

Articolul care incriminează azi neglijența în serviciu care se poate pedepsi cu închisoare de la 3 luni la 3 ani se abrogă.
„Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia”.

  • Mărturia mincionoasă este parțial dezincriminată.
  • Este redefinit grupul infracțional organizat. Pentru a fi astfel recunoscut trebuie să fi fost creat „în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material”. În plus, noua lege prevede că „nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului.”

Ediție specială privind declarațiile președintelui Klaus Iohannis, după ce Camera Deputaților a votat modificările propuse pentru Codul Penal

Ediție specială privind declarațiile președintelui Klaus Iohannis, după ce Camera Deputaților a votat modificările propuse pentru Codul Penalhttps://www.europafm.ro/presedintele-iohannis-declaratii-la-14-40/

Publicată de Radio Europa FM pe Miercuri, 4 Iulie 2018

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS