Confidenţialitate

Președintele Franței pledează pentru o apărare comună a Uniunii Europene

”Europa poate să se relanseze prin apărare”, susține președintele Franței.

Aseară, la Versailles, a avut loc un minisummit european, în urma căruia François Hollande a explicat că statele membre ale Uniunii trebuie să coopereze militar, în condițiile incertitudinii legate de criticile noului președinte american la adresa NATO și a ambițiilor manifestate de Rusia.

 

Cu două zile înainte de un nou Consiliu European, care va avea loc joi și vineri, la Bruxelles, aseară, la Versailles președintele Franței a discutat cu șefii Guvernelor de la Berlin, Roma și Madrid.

În opinia lui François Hollande, situaţia geopolitică creată de alegerea lui Donald Trump, care repetă declaraţii sfidătoare la adresa UE şi NATO, şi de ambiţiile Rusiei, impune o reacție.

Iar aceasta reacție trebuie să fie o cooperare militară, a declarat liderul francez la o întâlnire cu presa internațională.

Marea Britanie, a doua putere militară europeană după Franţa, se va ”asocia” cooperării, în ciuda ieşirii sale din Uniune.

Până la toamnă, liderii Europeni și-au propus să tranforme Uniunea aflată în criză politică în urma șocurilor din ultimii ani. Ar putea rezulta un for în care unele state să aibă puteri mai mari, iar altele mai mici. Cu alte cuvinte, ”va exista o Uniune Europeană cu viteze diferite, unde nu toţi vor participa de fiecare dată la toate etapele de integrare”, după cum  declara Angela Merkel pe 3 februarie, la Malta.