Preşedintele francez, pentru prima dată în Algeria

François Hollande a promis să ‘spună adevărul’, dar fără să prezinte scuze pentru colonizarea Algeriei de către Franţa.

Preşedintele francez aflat pentru prima oară în Algeria de când este preşedinte vrea să deschidă o nouă eră în relaţiile dintre cele două ţări.

După 50 de ani de la redactarea Declaraţiei de Independenţă a Algeriei, presedintele francez a fost aclamat de către mii de algerieni în timp ce mergea pe jos, alături de omologul său algerian, pe bulevardul de la malul mării, împodobit în culorile celor două ţări.

El a subliniat că va spune adevarul privind colonizarea Algeriei despre război cu dramele şi tragediile sale, adevărul despre memoria răniţilor’, dar nu își va cere scuze.

Aproximativ zece partide politice algeriene, dintre care patru islamiste, au denunţat ‘refuzul autorităţilor franceze de a recunoaşte, de a-şi prezenta scuze sau de a indemniza, material şi moral, crimele comise de Franţa colonială în Algeria’.

Multi algerieni doresc o normalizare a relaţiei cu fosta putere colonială, 57% vor o relatie ‘exemplară’ cu Franţa, potrivit unui sondaj publicat de către cotidianul Liberté.

În schimb, pe celălalt mal al Mediteranei, opiniile rămân împărţite, 35% dintre francezi apreciind că Hollande nu ar trebui să prezinte scuze Algeriei, 13% considerând că ar trebui şi 26% fiind de acord, dar cu ‘condiţia ca Algerul să prezinte scuze faţă de populaţia europeană din Algeria.

Încercând să deschidă ‘un nou capitol’, în relaţiile dintre Paris şi Alger, cei doi sefi de stat au semnat aseară o ‘Declaraţie de la Alger privind prietenia şi cooperarea între Franţa şi Algeria’.