Președintele francez a convocat o reuniune de urgență, după violențele de stradă

Preşedintele Emmanuel Macron a convocat de urgență pentru duminică o reuniune cu ministrul de interne francez și cu premierul, pe fondul violențelor de stradă de sâmbătă de la Paris. Protestul este al vestelor galbene, oameni nemulțumiți de creșterea prețului carburanților și introducerea unei taxe de mediu pe carburanți de la 1 ianuarie.

Au fost vandalizate prefectura departamentului Haute-Loire, din oraşul Puy-en-Velay, magazine, mașini, stații de autobuz. Protestul vestelor galbene ajuns acum la al treilea weekend consecutiv a degenerat în violențe, mulți participanți acuzând  huliganii de vandalizări.

Peste 100 de persoane au fost rănite și aproape 200 reținute de polițiști.

Au lansat proiectile aprinse de tipul cocteil Molotov și au împiedicat iniţial camioanele pompierilor să ajungă la incendii.

Scurte ciocniri au avut loc cu forţele de ordine când manifestanţii au pătruns în curtea prefecturii forţând grilajul, după care tractoarele au deversat aici cauciucuri pline cu bălegar. În cele din urmă ei au fost respinşi în exterior.

Prim-ministrul francez Edouard Philippe a condamnat violenţele „incredibil de şocante” și a lăudat intervenția polițiștilor.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS