Preşedintele Curţii de Conturi: Într-o primărie din România, se fură 800.000 de lei anual

Primarii și-au asmuțit parlamentarii împotriva șefului Curții de Conturi. Aleșii locali sunt nemulțumiți de controalele făcute de Curtea de Conturi.

Așa că președintele acestei instituții, Nicolae Văcăroiu este audiat, joi, în comisiile de buget-finanțe și economică din Senat.

El le-a spus parlamentarilor, că într-o primărie din România, se fură anual 800.000 de lei din taxele și impozitele plătite de populație

Președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu le-a spus senatorilor că furturile din impozitele și taxele locale plătite de cetățeni nu sunt cazuri izolate, ci se petrec o dată sau chiar de două ori pe săptămână.  Așa se face că anual, într-o comună din România, se fură 800.000 de lei. Curtea de Conturi a ajuns la această concluzie după ce a controlat mii de primării. A verificat documentele din casierie, toate chitanțele prin care s-au încasat bani de la populație, apoi suma de bani este comparată cu cea depusă de autoritățile locale la trezorerie. În multe cazuri, s-a descoperit că era depusă doar jumătate din suma de bani – a spus Nicolae Văcăroiu. Alteori, banii erau luați cu împrumut și puși la loc în 24 de ore, dar ‘’furtul tot furt rămâne’’ – afirmă președintele Curții de Conturi.

“Vă dau un exemplu de săptămâna trecută, pe care l-am discutat în plenul Curţii, la o comună se fură 800.000 din impozitele şi taxele locale preluate de la cetăţeni. (…) Cazuri din acestea avem unul sau două pe săptămână. Nu este o treabă izolată (..) În 80% din astfel de cazuri în 24 de ore se aduc banii înapoi, dar furtul tot furt este”, a afirmat Nicolae Văcăroiu.

Președintele Curții de Conturii a precizat că din 3200 de primării verificate, în cazul a peste 120, s-au identificat elemente infracționale, așa că au fost sesizate organele judiciare pentru deschiderea unor dosare penale.

Nicolae Văcăroiu a fost audiat de comisiile de buget-finanțe și economică din Senat, după ce autoritățile locale s-au plâns de modul în care își desfășoară activitatea Curtea de Conturi. Discuțiile au fost destul de tensionate, mai ales că președintele Curții de Conturi le-a reproșat parlamentarilor că instituția pe care o conduce are un buget diminuat care nu îi permite să își desfășoare activitatea în bune condiții.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS