Președintele CSM: Mesajele președintelui K. Iohannis în cazul televiziunilor Intact pot afecta Justiția

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Mircea Aron, susține într-un comunicat că intervențiile președintelui României, ale premierului, ale președintelui Senatului dar și ale unor parlamentari și jurnaliști în procesul de confiscare a sediilor Intact pot afecta independența și prestigiul Justiției.

Președintele CSM susține de asemenea, că intervențiile celor mai importanți politicieni în acest caz conţin aprecieri  care pot afecta punerea în aplicare a unei hotărâri judecătorești.

 

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii le reamintește președintelui României, premierului și președintelui Senatului dar și altor formatori de opinie că legea fundamentală a statului, Constituția, prevede clar la articolul 1 că ,,statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească,,. Cu alte cuvinte, nimeni nu are voie să se amestece în actul de justiție.

Totodată, judecătorul Mircea Aron le reamintește celor care au obiectat la punerea în executare de către ANAF  a deciziei definitive de confiscare a clădirilor în care funcționează televiziunile din trustul Intact că în România, ,,cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări,, dar și că ,,nimeni nu este mai presus de lege”, fapt prevăzut tot de legea fundamentală.

Șeful CSM citează și alte articole din Constituție potrivit cărora ,,Justiţia se înfăptuieşte în numele legii, este unică, imparţială şi egală pentru toţi,,.

În concluzie, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii face un apel către reprezentanţii autorităţilor statului, instituţiile de presă şi societatea civilă, la o abordare echilibrată, lucidă şi rezonabilă a dezbaterii publice în acest caz.

Comunicatul integral al președintelui CSM poate fi citit aici .