Confidenţialitate

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, despre decizia lui Eduard Novak: „Încalcă reglementările europene” | AUDIO

40% dintre sportivii care concurează într-o competiție intercluburi, inclusiv la fotbal, ar trebui să fie români, a spus ministrul Sportului, Eduard Novak, iar decizia a fost criticată de președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Este o măsură care încalcă reglementările europene, spune Csaba Asztalos – președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

„Față de cetățeanul Uniunii Europene nu se pot introduce astfel de limitări și restricții pentru că un principiu pe care se organizează Uniunea Europeană este libera circulație a persoanei și a forței de muncă. Iar cei care sunt în sport în sens larg sunt în noțiunea de lucrători și dacă un român practică sport de performanță în Italia sau în Germania, are dreptul să practice în aceleași condiții pe care le are cetățeanul italian sau german”, a explicat Csaba Asztalos.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Csaba Asztalos cataloghează regula ca fiind discriminatorie

Decizia semnată de ministrul Sportului va intra în vigoare începând cu sezonul 2022-2023. Eduard Novak spune că hotărârea va ajuta echipele naționale ale României la sporturile de echipă.

Astfel de restricții care clar sunt discriminatorii nu pot fi introduse. Pot fi identificate alte măsuri prin care să se promoveze prezența sportivilor români în campionate, în jocuri și așa mai departe. Sunt state unde federațiile sportive oferă anumite subvenție pentru cluburile care au sub contract jucători cetățeni ai statului respectiv”, a mai spus Csaba Asztalos.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Simona Halep, după ratarea finalei la Wimbledon 2022: Nu am fost suficient de bună