Confidenţialitate

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în drum spre Kiev. În capitala Ucrainei este alertă aeriană

Este alertă aeriană în Kiev, iar președintele Volodimir Zelenski anunță că Rusia se pregătește să folosească din nou drone iraniene pentru a ataca țara sa. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, este în drum spre capitala Ucrainei pentru a discuta cu liderii ucraineni despre accelerarea livrărilor de armament, cerută insistent de liderii de la Kiev.

Tot despre urgentarea și măritea ajutorului militari discută joi și vineri la Bruzelles și Ramstein liderii militari și politici din NATO și din alte țări care ajută țara vecină.

După ce a insistat miercuri în plenul Parlamentului European că Ucraina trebuie să primească urgent tancurile cerute, acum președintele Consiliului European a anunțat că la Kiev va discuta „despre măsuri concrete (…) pentru a se asigura ca (Ucraina) să fie mai puternică”.

Aflat la folurul liderilor de la Davos, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a spus că dacă cineva vrea să negocieze o soluție de pace în Ucraina, țara invadată de Rusia trebuie sprijinită cu arme.

„Este singura cale. Armele sunt singura cale către pace”, a insistat liderul Alianței.

Pe de altă parte, publicațiile Die Welt şi Politico au relatat despre livrări secrete de arme din Bulgaria către Ucraina la începutul războiului.

Ar fi vorba despre arme de producție sovietică și motorină.

În articolul intitulat „Bulgaria sare în ajutor: Cum cea mai săracă ţară din UE a salvat în secret Ucraina”, Politico scrie că Sofia a păstrat secrete aceste livrări din cauza prezenţei unor politicieni proruşi în guvern.

Foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul de Interne din Ucraina și alte 17 persoane au murit, după ce un elicopter s-a prăbușit în apropiere de Kiev lângă o grădiniță | VIDEO