Președintele Comisiei Europene: Trebuie adoptate noi reguli pentru combaterea terorismului

În ultimul său discurs privind starea Uniunii Europene, ca președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut un apel către statele membre să adopte noi reguli pentru a combate terorismul transfrontalier, amestecul unor terți în alegeri şi conţinutul online cu caracter terorist.

În același timp, liderul Uniunii Europene – care își va încheia mandatul anul viitor – a atras atenția că ordinea și pacea instalate în Europa după al 2 lea război mondial se află în pericol.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în cadrul Discursului său anual privind Starea Uniunii, că executivul comunitar se opune tuturor atingerilor statului de drept şi a afirmat că articolul 7 din Tratatul UE trebuie să se aplice acolo unde statul de drept este în pericol.

„Comisia Europeană se opune tuturor atingerilor aduse statului de drept”, a declarat Juncker în cadrul discursului susţinut în plenul PE. El a adăugat că la nivelul executivului comunitar există o îngrijorare privind evoluţiile din unele state membre.

„Articolul 7 trebuie să se aplice acolo unde statul de drept este în pericol”, a subliniat preşedintele Comisiei Europene. El a spus că Frans Timmermans a fost în ultimele luni un veritabil apărător al statului de drept şi a asigurat că politicianul olandez beneficiază de deplina susţinere şi a întregii Comisii în această activitate.

Printre altele, Jean-Claude Juncker a mai spus că este necesar un efort pentru a apropia estul şi vestul Europei şi că „continentul nostru care a ieşit din războiul rece merită mai mult”.

În context, Juncker a subliniat că verdictele Curţii de Justiţie trebuie respectate şi implementate. „UE este o comunitate a legii şi respectarea statului de drept şi respectarea deciziilor curţii nu este o opţiune ci o obligaţie”, a spus preşedintele Comisiei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS