Confidenţialitate

Preşedintele Comisiei Europene respinge cererea de amânare a Brexitului

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, respinge cererea premierului Marii Britanii ca Brexitul să fie amânat până la 30 iunie.

Într-o discuţie telefonică, Jean Claude Junker a avertizat-o pe Theresa May că ieşirea Marii Britanii din Uniune trebuie să aibă loc până la 23 mai, dată la care în blocul comunitar, încep să se voteze viitorii membri ai parlamentului UE.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Comisiei scrie că Junker i-a spus premierului Theresa May că Brexitul nu poate avea loc la 30 iunie în condiţiile în care în toată Uniunea Europeană, au loc alegeri pentru viitorul legislativ comunitar în perioada 23-26 mai.

Brexitul trebuie finalizat până la 23 mai. Dacă nu se întâmpla asta, atunci Marea Britanie trebuie să organizeze alegeri europarlamentare, a subliniat Jean Claude Junker.

Doar că premierul britanic Theresa May nu mai vede rostul organizării de alegeri europene în Marea Britanie, dacă BREXITUL ar avea loc la 30 iunie.

După ce Marea Britanie a anunţat că iese din Uniune la 29 martie, adică vinerea viitoare, locurile ocupate acum de aleşii din Regatul Unit în Parlamentul European au fost redistribuite celor 27 de state rămase.

Înclusiv România a primit un loc în plus.

Ori dacă Uniunea Europeană ar accepta acum amânarea BREXITULUI până la 30 iunie fară ca Marea Britanie să facă alegeri europarlamentare, iar ieşirea ar fi din nou amânată la vară, blocul comunitar riscă să aibă un Parlament constituit fară un stat membru.

Joi, cei 27 de lideri ai Uniunii vor decide dacă acceptă sau cererea Regatului Unit de amânare a BREXITULUI.

Pentru a fi acceptată este nevoie de unanimitate care nu va fi realizată dacă premierul Marii Britanii nu prezintă un plan şi motive întemeiate pentru amânare.