Confidenţialitate

Președintele CE, către Macron: Prăpastia între Est și Vest trebuie să fie acoperită

În Parlamentul Uniunii Europene de la Strasbourg, președintele Franței, Emmanuel Macron, și eurodeputații dezbat planul liderului de la Elysee de relansare a blocului comunitar.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker a atras atenția că adeseori, între țările din estul Uniunii și cele din Vest s-a creat o prăpastie.

În același timp, liderul CE i-a spus președintelui Franței că Uniunea Europeană nu înseamnă doar prietenia franco-germană. “Trebuie ca motorul să funcționeze și în slujba celorlalți. Nu suntem doar francezi sau germani.”

De asemenea spune, Junker, țărilor din Balcani trebuie să fie încurajate în demersurile pentru integrare.

“Dacă nu ne deschidem spre ţările din acea regiune extrem de complicată şi tragică şi dacă nu le oferim o perspectivă europeană, vom asista la reizbucnirea războiului în acea zonă, aşa cum am văzut în anii 1990”, a declarat Juncker.

“Nu vreau să văd o revenire a războiului în Balcani, aşa că trebuie să ne deschidem către ei”, a mai spus el.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, susține că pentru o nouă Uniune în care cetățenii să aibă o mai mare încredere, e nevoie de o suveranitate mai mare a forului comunitar.

Printre măsurile propuse pentru reformarea UE, liderul francez propune crearea unui fond din care comunitățile care sprijină imigranții să fie ajutate, iar marile companii digitale să fie taxate.

De asemenea, Macron cere instituirea unei taxe pentru cei care poluează masiv.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.