Preşedintele Comisiei de muncă: Plafonarea indemnizaţiilor pentru copii – o soluţie rezonabilă

Preşedintele Comisiei de muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, a declarat marţi, la Parlament, că, pentru anul acesta, nu există niciun pericol să existe plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, el fiind de părere că este o soluţie „mai mult decât rezonabilă” ca plafonarea să se facă până la pragul de 10.000 lei.

Este o dezbatere, se fac nişte calcule, nişte previzionări, oricum pentru anul acesta nu este niciun pericol să existe o plafonare. Plafonarea exista, totuşi, să fim corecţi cu noi înşine. Până în ianuarie când s-a modificat legea, erau socotite venituri salariale sumele în cuantum de până la maxim cinci salarii medii brute aflate în plată, adică pentru acele sume de 120 de milioane vechi. Se considerau venituri salariale şi se plăteau contribuţii la sănătate, la pensii. Restul erau alte venituri. Prin urmare, eliminându-se acel plafon s-a ajuns în situaţia aberantă ca unii profesionişti să aibă indemnizaţii de 1,6 miliarde lei vechi pe lună, ceea ce este totuşi o exagerare”, a precizat deputatul PSD.

Preşedintele Comisiei de muncă a mai spus că, în opinia sa, plafonarea până la 10.000 lei este „o soluţie mai mult decât rezonabilă, astfel încât să nu-i împiedici pe cei care au venituri din aceste tipuri de activităţi să facă copii, să îi crească şi să stea alături de ei”.

Până în ianuarie, erau plafonate la acel cuantum de cinci salarii medii brute aflate în plată. De aia, cel de la Sibiu nu a putut să primească acea indemnizaţie pentru că nu erau socotite toate veniturile sale, venituri salariale. Opinia mea, dacă cineva plăteşte la acel cuantum, să primească. Dacă nu plăteşte la acel cuantum enorm, să nu primească”, a conchis Adrian Solomon.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat marţi, la Parlament, că plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului va opri o înşelătorie a statului român, în urma acestei plafonări nefiind afectate foarte multe persoane din România, ci doar cele care „au bulversat” sistemul şi care au primit sume foarte mari.

Întrebată care va fi plafonul, Olguţa Vasilescu a spus că, în prezent, se analizează această chestiune, urmând să fie între 5.000 şi 10.000 lei. „Aşa cum v-am spus, sunt foarte puţine persoane care vor fi afectate, dar în mod cert vom opri o industrie”, a completat ea.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS