Confidenţialitate

Președintele columbian Juan Manuel Santos primește Nobelul pentru Pace 2016

Președintele columbian Juan Manuel Santos este cel care primește anul acesta Premiul Nobel pentru Pace.

Decizia a fost luată după ce, la sfârşitul lunii septembrie, presedintele columbian Juan Manuel Santos  şi liderul gherilei marxiste FARC, Rodrigo Londono, zis și Timoșenco au îngropat securea războiului, punând capăt unuia dintre cele mai lungi războaie civile din istorie.

Juan Manuel Santos a fost recompensat pentru eforturile depuse pentru soluționarea pe cale pașnică a războiului civil din Columbia.

 

Fără a antrena țara într-un conflict armat, prin diplomație și negociere, Juan Manuel Santos a reușit să ajungă la o înțelegere cu Rodrigo Londono, zis și Timoșenco, liderul gherilei marxiste FARC.

Acordul semnat luna trecută a consemnat sfârșitul războiului civil din Columbia, un război care a durat 52 de ani, a făcut peste 220.000 de morți, iar peste 6 milioane de oameni au fost nevoiți să fugă din casele lor.

Pentru toate aceste eforturi, Comitetul Nobel din Norvegia a decis să acorde Premiul pentru Pace președintelui columbian. Premiul este, în același timp, un tribut adus poporului columbian, care – spune juriul – în ciuda atrocităților, nu a încetat să spere că pacea se va instala în țară.

Președinta juriului a fost întrebată de ce premiul nu este împărțit de Juan Santos cu liderul FARC.

”Sunt mai multe părți implicate în acest proces de pace, dar așa cum am anunțat, președintele Santos este cel care a făcut primul pas și a inițiat negocierile istorice pentru pace. A dat dovadă de o voință puternică pentru a ajunge la acest rezultat.”

Anul acesta, numărul candidaților propuși pentru Premiul Nobel pentru Pace a atins cifra record de 376.

Pe listă mai figurau, între alții, Papa Francisc și cancelarul german Angela Merkel.