Președinte american se află în prima vizită în Cuba

Președintele american Barack Obama se află în prima sa vizită în Cuba. El a fost întâmpinat ieri de ministrul de Externe cubanez și de ambasadorul american la Havana, iar ceremonia primirii oficiale va avea loc astăzi.

Vizita va dura trei zile și este prima a unui președinte american după 88 de ani.

Air Force One a aterizat la Havana la ora locală 16:18. Președintele american  este însoțit de Prima Doamna, Michelle Obama, de mama acesteia  și de cele două fiice ale sale.

”Ce mai faceţi? Tocmai am aterizat aici şi abia aştept să mă întâlnesc şi să primesc veşti direct de la poporul cubanez”, a scris preşedintele american pe Twitter imediat ce a sosit la Havana.

Din delegația americană fac parte membri ai Congresului din ambele partide care-i susţin îndemnul de ridicare a embargoului impus Cubei, dar și oameni de afaceri.

Dacă în prima zi în Cuba, Barack Obama a vizitat Havana, astăzi președintele Statelor Unite va avea convorbiri cu Raul Castro, nu și cu fratele acestuia Fidel, iar mâine se va întâlni cu un grup de disidenţi, foste victime ale reprimării regimului, se va adresa poporului cubanez în direct la televiziunea de stat şi va asista la un meci demonstrativ de baseball.

Vizita este punctul culminant al schimbării de politică externă a administrației Obama  care dorește ca acest demers să fie unul ireversibil.        Deplasarea in Cuba este menită să strângă relaţiile dintre cei doi vechi inamici şi  să ducă la dispariția uneia”dintre ultimele fantome ale Războiului Rece”, comenteaza presa americană.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS