Confidenţialitate

Ministrul Toader, contrazis: Actele pentru extrădarea lui Sebastian Ghiță nu au ajuns în Serbia

Documentele privind extrădarea omului de afaceri Sebastian Ghiță nu au ajuns la autoritățile din Serbia, așa cum susținea, luni, ministrul Justiției Tudorel Toader, aflat în vizită oficială în țara vecină.

Jurnaliștii unui ziar belgrădean au confirmat informația pentru Europa FM.

Între cele două sttae nu există acord de extrădare, așa că judecătorii instanţei supreme din Serbia trebuie să se pronunţe în privinţa cererii de extrădare a omului de afaceri Sebastian Ghiţă, cerând date suplimentare în România.

Ministrul Tudorel Toader, aflat în vizită oficială în Serbia, a spus că a trimis actele către Înalta Curte din Serbia și că au ajuns deja la începutul lunii martie.

Instanţa a cerut lămuriri suplimentare, le-am transmis, pe 9 martie au ajuns la dânşii. Judecătorii urmează ca, pe baza întregii documentaţii administrate, să se pronunţe cu privire la cererea de extrădare”, spunea Tudorel Toader.

Însă, jurnaliştii sârbi de la cotidianul Danas îl contrazic, întrucât au trimis o solicitare pe acest subiect la Înalta Curte din Belgrad, iar instituţia a răspuns că  nu a primit documentele necesare, după cum ne-a confirmat jurnalistul Aleksander Roknyc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Ministerul Justiției din România susține că a trimis documentele pentru extradarea lui Ghita, cerute de instanța sârbă, însă Înalta Curte din Serbia spune că nu a primit actele de la autoritățile române. Toate documentele ajung la Înalta Curte din Serbia pentru că procedura de extradare este în derulare.”

Fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă a fugit din tara în decembrie 2016 şi a fost prins la Belgrad. Afaceristul a fost apoi arestat 2 luni pentru că avea acte false în momentul capturării, dar eliberat pe cauțiune.

Imediat după ce a fost prins, autoritățile române dădeau asigurări că procedura extrădării lui Sebastian Ghiţă din Serbia ar putea dura cel mult o lună.