Presa de la Paris observă un nou început al vieții politice franceze

Publicațiile franceze scriu pe larg despre calificarea lui Emmanuel Macron și Marine Le Pen în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Trecând în revistă principalele articole de după prima etapă a scrutinului, considerat un test pentru stabilitatea UE, agenția France Presse remarcă un ‘big bang’ electoral.

Centristul Emmanuel Macron, un debutant pe prima scenă politică din Hexagon, și Marine Le Pen, lidera Frontului Național, se vor duela pe 7 mai.

Rebulicanii și socialiștii, care au dominat viața alegerile ultimilor ani, au suferit usturătoare înfrângeri.

Les Echos scrie că rezultatul primului tur prezidențiale reprezintă expresia unei profund dezgust față de sistem și o renunțare definitivă la trecut.

„Dreapta K.O.”, a titrat Le Figaro. ‘Junele prim al alegerilor a câștigat în fața zgripțuroaicei’, a adăugat ziarul.

Liberation notează că moderatul Emmanuel Macron, favorit la câștigarea turului al doilea, este la un pas de putere.

Portalul L’Internaute subliniază că șeful mișcării En Marche! este cel mai tânăr candidat din istoria alegerilor prezidențiale franceze.

Ministerul de Interne de la Paris a anunţat, aseară, că după numărarea a 40 de milioane de voturi exprimate, Emmanuel Macron și-a adjudecat aproape 24% din sufragii, având un uşor avans în fața Marinei Le Pen (în jur de 22%).

Postul de radio Europe 1 amintește de precedentul din 2002, când conservatorul Jaques Chirac l-a învins pe extremistul Jean-Marie Le Pen în turul al doilea al prezidențialelor.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS