Confidenţialitate

Premiul Nobel în Economie a fost câștigat de trei savanți din Canada, SUA și Olanda

Premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit, luni, la Institutul Karolinska din Stockholm, economiştilor David Card, Joshua D. Angrist şi Guido Imbens, informează site-ul oficial nobelprize.org.

Premiul este împărţit de David Card (Canada), pe de o parte, şi de Joshua D. Angrist (SUA) şi Guido W. Imbens (Olanda-SUA), pe de altă parte.

Laureaţii din acest an au demonstrat că pot exista răspunsuri la multe din marile întrebări ale societăţii. Soluţiile lor susţin utilizarea experimentelor naturale, situaţii care decurg din viaţa reală care seamănă cu experimentele aleatorii.

Folosind experimentele naturale, David Card a analizat efectele pieţei muncii asupra salariului minim, imigraţiei şi educaţiei. Joshua D. Angrist şi Guido W. Imbens au fost recompensaţi “pentru contribuţiile lor metodologice la analiza relaţiilor cauzale”.

Toţi trei îşi desfăşoară cercetările în Statele Unite: Card la Universitatea Berkeley din California, Angrist la Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar Imbens la Standford.

În 2020, Premiu Nobel pentru Economie a fost atribuit americanilor Paul R. Milgrom şi Robert B. Wilson pentru “îmbunătăţirile aduse teoriei licitaţiei şi invenţiilor referitoare la noile formate ale licitaţiei”.

Premiul în Ştiinţe Economice a fost instituit în anul 1968 de Banca Centrală a Suediei (Sveriges Riksbank) şi a fost decernat pentru prima dată în 1969. Premiul este finanţat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel.

Premiul – o medalie de aur, o diplomă şi suma de 10 milioane de coroane suedeze (aproape 980.000 de euro) – va fi decernat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la data de 10 decembrie, la Oslo, dacă situaţia sanitară o va permite.