Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, anunță ce măsuri va lua Guvernul în Catalonia

La Madrid, s-a încheiat ședința extraordinară de Guvern în urma căreia Executivul național ar urma să preia unele dintre atribuțiile autorităților din regiunea autonomă Catalonia, după ce președintele  Guvernul de la Barcelona a refuzat să clarifice dacă a proclamat sau nu independența regiunii.

În câteva minute, premierul Mariano Rajoy va anunța  ce măsuri excepționale va aplica guvernul național în vederea restabilirii ordinii constituționale.

Astfel, autonomia regiunii ar putea fi eliminată, cel puțin parțial, însă măsura va trebui aprobată de Senatul Spaniei.

După declarațiile lui Mariano Rajoy, și premierul Cataloniei, Carles Puigdemont, este așteptat să-și prezinte poziția.

Aseară, regele Felipe al VI-lea  a susținut poziția guvernului precizând: “Catalonia „este și va fi” o parte a Spaniei moderne”.

Ieri, secretarul Partidului Socialist al Spaniei a anunțat că a convenit cu liderul Partidului Popular, aflat la putere, organizarea de alegeri anticipate în Catalonia, în luna ianuarie.

Autoritățile de la Barcelona, capitala Cataloniei, au organizat la 1 octombrie un referendum care a stat la baza unei declarații de independență formulate de Parlamentul Cataloniei.

Șeful guvernului, Carles Puigdemont, a suspendat însă imediat, efectele acestei proclamații cerând Madridului începerea negocierilor.

Curtea Constituțională a Spaniei a declarat ilegal acest referendum.

În ultimele săptămâni, peste o mie de firme au anunțat că-și mutat sediile din Catalonia, pe fondul incertitudinii politice.

Iar liderii Uniunii Europene s-au solidarizat cu șeful Guvernului de la Madrid.

Fotă: contul de twitter al premierului Spaniei

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS